Grad Karlovac donio dodatne mjere pomoći lokalnom gospodarstvu

Grad Karlovac do sada je donio niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutnu situaciju širenja zaraze koronavirusa. Na tragu mjera za pomoć gospodarstvu Vlade Republike Hrvatske koje su predstavljene Hrvatskom saboru i Grad Karlovac definirao je mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, a sve u svrhu solidarnosti s naglaskom na borbu za svako radno mjesto u vrijeme ove pandemije.
Kako bi se ublažile štetne posljedice koronavirusa na karlovačko gospodarstvo definirane su mjere za ublažavanje posljedica od strane Grada Karlovca i gradskih tvrki. U međuvremenu se temeljem daljnje procjene situacije i kroz komunikaciju s gospodarstvenicima, posebno obrtnicima, utvrdila potreba za izmjenama i dopunama  Odluke donesene na Gradskom vijeću 24. ožujka 2020., a sve u cilju dodatnih rasterećenja gospodarstvenika, pogotovo  malih i mikropoduzetnika i obrtnika iz uslužnih djelatnosti.
Slijedom toga uvodi se privremena obustava plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj 2020. godine za sve poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti  za sve poslovne subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske  o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja i Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o  privremenoj obustavi javnog promete zabranjeno obavljanje  djelatnosti i to za sljedeće djelatnosti:

  1. djelatnosti trgovine osim onih trgovina koje su izrijekom navedene u Odluci Stožera civilne zaštite RH da mogu raditi
  2. djelatnosti ugostiteljstva svih kategorija, uključujući privatne iznajmljivače
  3. uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni i sl.)
  4. djelatnosti organiziranja natjecanja i treninga te  teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara
  5. djelatnosti za održavanje dječjih i drugih radionica te  organiziranih plesnih škola
  6. djelatnosti autoškola i škola stranih jezika i drugih odgojno obrazovnih ustanova
  7. djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika osim taksi službe
  8. bolnica i domova zdravlja

Grad Karlovac će subvencionirati kamate na kredite poslovnim subjektima za tekuću likvidnost u poslovnim bankama,  u visini od 50% kamate na rok od 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih gospodarskih subjekata te fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost (obrtnika) na čije poslovanje  je pandemija imala  negativan utjecaj u vidu pada prihoda od minimalno 20% u ožujku ili jednakog predviđenog pada prihoda u naredna dva kvartala 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine,  a po ugovorima o kreditu koji će biti zaključeni do 31.12.2020. godine.
Grad Karlovac subvencionirat će troškove prilagodbe na rad poslovnim subjektima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad uslijed pandemije bolesti COVID – 19 u visini do 5.000,00 kn jednokratno. Priznaju se troškovi poput izrade zaštitnih pregrada, nabave zaštitnih maski, odijela za osoblje, jednokratnih ručnika, sredstava za dezinfekciju i sl.
Sredstva će se dodjeljivati temeljem objavljenog javnog poziva. Uvjeti za ostvarivanje subvencije, priznati troškovi, potrebna dokumentacija, način podnošenja zahtjeva, rokovi i obrazac zahtjeva propisat će se Odlukom Gradonačelnika. Grad Karlovac prati situaciju izazvanu pandemijom korona virusa te će i dalje razmatrati donošenje i drugih mjera, a sve u cilju oporavka gospodarstva.

Skip to content