Grad Karlovac uvodi nove, dodatne mjere pomoći građanima pogođenim posljedicama korona virusa

Uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom kornavirusa Grad Karlovac dopunio je mjere Gradskog socijalnog programa kako bi se pomoglo većem broju građana. Nove mjere usmjerene su na pomoć građanima kojima je, uslijed novonastalih okolnosti, radni odnos prestao temeljem poslovno uvjetovanog otkaza te kojima je prestao ugovor o radu na određeno vrijeme, što su glavni kriterij za ostvarivanje dodatnih pomoći. Pravo na pomoći za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa ostvaruje se za razdoblje od šest mjeseci počevši od dana stupanja na snagu odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja, 19. ožujka. Programom subvencije troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći za 2020. godinu kroz gradski i zakonski socijalni program ukupno je planirano 4.275.000,00 kn. Samo za gradski socijalni program planirano je 3.345.000,00 kn. za subvencije troškova stanovanja, subvencija i pomoći za djecu, pomoći umirovljenicima, starijim i nemoćnim osobama te pomoći u prehrani. Također, planirane su pomoći u iznosu od 930.000,00 kuna za korisnike zajamčene minimalne naknade kojima se sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi također osigurava subvencija za podmirenje troškova stanovanja.

  • Pravo na pomoći za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa COVID -19, moći će ostvariti kućanstva koja ispunjavaju kriterije utvrđenog povećanog cenzusa odnosno ukupnog prihoda kućanstva, a pomoći su usmjerene na troškove stanovanja (nabavka ogrijeva, subvencija troškova komunalija, električne energije, te troškova centralnog grijanja)
  • Dodatna pomoć  građanima odnosi se na dodjelu jednokratnih bonova u ukupnoj vrijednosti od 600,00 kuna, a mogu je ostvariti obitelji s djecom predškolske dobi i djecom koja su na redovnom školovanju.
  • Za iznimno teške životne okolnosti, bolest i sl. građani će moći ostvariti jednokratne pomoći u novcu za nabavku lijekova, troškove liječenja i sl.

Način ostvarivanja prava na pomoć, potrebita dokumentacija i sve druge informacije biti će utvrđene Prvim izmjenama i dopunama Programa subvencija troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći za 2020. godinu, o čemu će zainteresirani građani biti pravovremeno upoznati.
– Da bismo mogli te ljude uvrstiti u socijalni program i dodatne mjere, povećali smo cenzus koji se odnosi na ukupne prihode kućanstva. Povećanje se odnosi na tročlane obitelji gdje je cenzus od 2.500 kuna povećan na 3.800 kuna. Za četveročlane obitelji, umjesto dosadašnjih 2.800 kuna, povećan je na 4.300 kuna. Svim kućanstvima koja imaju dodatni broj članova, cenzus se povećava za 300 kuna, a za isti iznos i onima  koji imaju invalide s preko 60 posto invaliditeta. Građani koji ostvaruju ove kriterije, a imaju prebivalište na području grada Karlovca, pomoći mogu ostvariti i u ogrjevu, u komunalnim režijama, troškovima centralnog grijanja. Kućanstva mogu dodatno ostvariti jednokratnu novčanu pomoć od 600 kuna, ako imaju djecu predškolske dobi i djecu koju su na redovnom školovanju, rekla je pročelnica Draženka Sila Ljubenko predstavljajući dopune Gradskog socijalnog programa.
Grad ima u pripremi i uskrsne bonove za 139 kućanstava u vrijednosti od 200 do 500 kuna, ovisno o broju članova kućanstva. Bon će se moći iskoristiti do kraja mjeseca srpnja.
Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo  da je za šestomjesečno provođenje ove mjere u gradskom proračunu osigurano milijun kuna, a cilj je svim potrebitim obiteljima pomoći.
– Sve naše mjere vežu se uz one koje poduzima i Karlovačka županija i Vlada RH i zajednički učinak tih mjera bit će više nego dobar, kazao je gradonačelnik i dodao da je Grad za gospodarstvenike i obrtnike u ovom trenutku dodatno odvojio dva milijuna kuna.
U tijeku je i izrada rebalansa proračuna Grada Karlovca, gradskih tvrtki i ustanova s ciljem stvaranja radikalnih rezova i štednje kako bi proračun ostao uravnotežen.
– Izgledno je da će Grad Karlovac morati odustajati od nekih projekata, sve projekte vezane uz EU sufinanciranje, a u provedbi su, privest ćemo kraju, rekao je gradonačelnik Mandić.
U kontaktu sa Zavodom za zapošljavanje brojka od prošlog tjedna bila je malo više od  200 osoba koje su uslijed ove krize ostale bez posla.
– Vjerujem da će i mjere Vlade stabilizirati cijeli sustav, ali je već sad izgledno da su određeni poslodavci ušli u probleme što se tiče nastavka poslovanja. Iznosi pomoći vezani su uz cenzuse, a vodili smo se time da građani u potrebi u narednih šest mjeseci imaju sredstva da pokriju osnovne troškove života. Naša očekivanja su da u svibnju imamo bistriju sliku svih posljedica korona krize. Sad je gotovo sigurno da će se u cijelom gradskom sustavu, tvrtkama i ustanovama smanjivati iznosi plaća. Pokrenuli smo razgovore sa sindikatom i vjerujem da ćemo u travnju s njima to riješiti jer nam je bitno da to bude usuglašena mjera. Naša početna pozicija je da one s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo i da im ne smanjujemo plaću, a da svima nama koji smo u višim platnim razredima smanjimo plaće. Isto tako izgledno je da će materijalna prava iz kolektivnih ugovora biti predmet razgovora. Odluka je da se uskrsnice neće isplaćivati u cijelom gradskom sustavu. Grad Karlovac će novac predviđen za uskrsnice preusmjeriti Crvenom križu, a gradske tvrtke za dodatnu nabavu zaštitne opreme i materijala. Nakon razgovora sa sindikatima, izaći ćemo s cjelovitim stavom jer nam je važno da svi zajedno izađemo iz ove krize, kazao je gradonačelnik.
Dodao j da su prihodi gradskog proračuna dramatično manji, te da se prvim setom mjera gradskom proračunu već izuzelo 6,5 milijuna kuna. Osim toga, uslijed prestanka plaćanja i mjera Vlade, ožujak, travanj, svibanj i lipanj donijet će minus od 30 milijuna kuna. Svi projekti koji nisu sufinancirani EU sredstvima su obustavljeni, kao i programi, a uštede će se dogoditi na svim proračunskim razinama.

Skip to content